"Odunlu Fırın" İngilizce'de "odun ateşlemeli fırın" anlamına gelir. Bu fırınlar, pişirme ve pişirme için birincil yakıt kaynağı olarak odun kullanır ve odun dumanı nedeniyle yemeğe belirgin bir lezzet katar. Odun ateşlemeli fırınlar dünya çapında kullanılır ve özellikle ekmek, pizza ve sağladıkları yüksek ve tutarlı ısıdan faydalanan geleneksel yemekler pişirmek için popülerdir.
Türk bağlamında, odunlu fırın genellikle pide, lahmacun ve simit gibi çeşitli ekmek türlerinin yanı sıra diğer fırınlanmış ürünler ve yemeklerin pişirildiği geleneksel fırınlar ve evlerle ilişkilendirilir. Odun ateşinde pişirme yöntemi, yemeğe kattığı eşsiz, zengin tatlar nedeniyle takdir edilir ve bu da onu birçok mutfak geleneğinde sevilen bir pişirme tekniği haline getirir.